KameliaB

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Majster a Margaréta alebo otvorený list Majstrovi Bulgakovovi

Veľavážený pán Majster Bulgakov!

 

Prečítala som si Váš román  Majster a Margaréta. Zatiaľ iba trikrát. Na prvý raz sa mi to, prepáčte, nedalo. Nedalo sa mi to všetko si naraz predstaviť ani si zosúladiť,  kto s kým a kdeje práve  tam, kde  ste ho Vy, Majstre Bulgakov,  chceli mať a hlavne prečo.

Ani sa Vám nečudujem, že ste román písali vyše desať rokov. Mne by na taký román nestačilo ani sto rokov samoty. Každá kapitola sa mi vidí, pán Bulgakov, ako jedna perla. Krásna aj sama o sebe. A všimla som si aj to, že tých perál je vo vašom románe viacero  druhov.
Čierne aj biele. A sú poukladané tak, ako by som to povedala - antiparalelne. (To slovíčko - antiparalelne  mi ale napadlo až po treťom prečítaní, milý Majster.)

 

Pri prvom prečítaní som chápala len akýsi, napoly srandovný, napoly smrteľne vážny zmätok, neuveriteľné kúsky a kúzla, páchané v najhoršom úmysle - súdiť ľudí podľa skutkov už tu, na tomto svete a za života - ktoré sa začali diať najprv pri Patriarchových rybníkoch, potom  u Gribojedova, tak v dome na Sadovej ulici, vo Varieté a napokon obrátili hore nohami celú Moskvu. A to všetko pre jednu jedinú príčinu –  že do Moskvy zavítal čierny mág, iluzionista,  profesor Woland aj so svojou prečudesnou suitou – prečudesne poobliekaných a ešte čudnejšie, a  sebavedomo sa tváriacich kumpánov – Korovieva, Azazela,  Hely (tá mala na sebe oblečenú len nefalšovanú, čistú  ženskú kožu) a obrovského čierneho kocúra Mosúra – hlavných aktérov "spravodlivosti", ktorej v Moskve napáchali viac ako dosť.

 

Aj som si po prvom prečítaní pomyslela, či ste náhodou neodpisovali od pani Rowlingovej, čítajúc o všetkých tých trikoch či lietaní na metle, a ak by aj, pravdupovediac, Váš plagiát sa mi videl oveľa lepší. Už aj preto, lebo píšete aj o veľkej láske, láske majstra  - spisovateľa a jeho múzy - Margaréty, o láske až za hrob, a toto vo veľkej literatúre nesmie chýbať.  (Len sa mi zdalo, milý Majster, čudné, že zloduch a čierny mág ako je Wolland zo všetkých síl napomáhal takej čistej láske týchto dvoch milencov. Aj preto som Váš román čítala na trikrát.) Ale, odhliadnuc od týchto drobných, no, pripúšťam, že pre takého Majstra ako ste Vy , prehliadnuteľných  nezrovnalostí, bol by Váš román zábava! Bol by to humor ako sa na ruského klasika patrí! Bol by. Mohol by ním veru byť, ak by na scénu Vášho skvelého románu nebol vyšiel:

 

 ,,...v bielom plášti so šarlátovou podšívkou šúchavým jazdeckým krokom včasráno štrnásteho dňa jarného mesiaca nisana na krytú kolonádu medzi dvoma krídlami paláca Herodesa Veľkého miestodržiteľ Judska Pontský Pilát.“

 

A všetko sa tým len skomplikovalo. Všetko.

 

Milý Majster, tak úžasný román, ako je ten Váš, som ešte nečítala. Všetko ste dokázali tak brilantne obrátiť naruby. Aj Moskva aj dobro, aj zlo - sú tu postavené hore nohami -  a v istých okamihoch sa mi zdalo, že ani Vy sám, milý Majster, neviete, ako by mali naozaj stáť. Najkrajšie, a to som  zistila  až pri treťom prečítaní, ste ale opísali okolnosti ukrižovania toho naivného blázna Ješuu Ha-Nocriho. (Ale keď bol taký blázon, prečo ste nechali Pontského Piláta, aby sa  umáral kvôli Ješuovi vo svojom svedomí ešte aj na druhom svete? Nuž, nech ste to ale mysleli ako mysleli,  je to isto-iste jedno z Vašich majstrovských tajomstiev, ktoré robia veľkú literatúru veľkou).

 

Ďakujem Vám za Váš román.

 

 




literatúra | stály odkaz

Komentáre

  1. Kamelia
    skvelo napísané :)
    Priznávam sa však, že som to nečítala.
    Vyhýbam sa knihám s negatívnou energiou :)
    No ale teraz na to skočím :)
    publikované: 13.06.2008 09:35:12 | autor: mon ami (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. .
    kriste :) ty si chcela to nakoniec cele pochopit, uchopit a predat dalej :) ? a ci za akym zameorm az tri krat .. :D? Lebo ja len po clanocku si myslim, ze by som zavrela vcasrana knihu hned .
    publikované: 13.06.2008 11:03:31 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Monami,
    román je naozaj skvelo napísaný, a popravde ma chytil
    tá negatívna energia? nuž, máš pravdu, je tam cítiť to dusno socialistickej Moskvy, hoci o socializme tam nepadlo zo strany Bulgakova jediné slovo ale cenzúru a socialistický blázinec, ktorý sme poniektorí na vlastnej koži zažili, tam cítiť je, avšak veľmi jemne, toto ma naozaj najmenej otravovalo, čo je úžasné - sú historické opisy biblických udalostí , a tie sú napísané vynikajúco, kritici vraj tvrdia, že vo svetovej literatúre nemajú zatiaľ obdobu, nuž, ja veľmi na kritikov nedávam, ale Bulgakov ma chytil naozaj :)
    publikované: 13.06.2008 13:36:33 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Sygon,
    možno by si si to s tým zavretím rozmyslela, možno nie, to závisí od vkusu, ale kniha stojí za to, a na prvýkrát sa zvládnuť nedá - s tým všetkým, čo chce povedať. Je tam celá plejáda odkazov, obrazov, komických i tragických postavičiek, ruskej mentality, filozofie - a tej hlavne, len je vyjadrená sprostredkovane, cez príbehy moskovčanov , pomedzi ktoré sa paralelne, či antiparalelne prelína biblický príbeh ukrižovania, kde hlavnú postavu nehrá paradoxne Ježiš, ale jeho popravca - Pontský Pilát
    Čo som chcela článkom sprostredkovať? Chcela som sa podeliť o dojmy :) Román nevyznieva vôbec archaicky, dokonca mám pocit, bez ukážky, že mnohí úspešní autori príbehov o čarodejníkoch, ktorí idú dnes medzi mládežou na dračku, sú ovplyvnení Bulgakovom :)) Neuveriteľné, že? Ja som sa z toho smiala ako malá :) Román vznikal v rokoch 1929-1940..
    publikované: 13.06.2008 13:45:47 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  5. A ešte, sygon,
    a chcela som si tu ešte s niekým o knihe podebadiť, kto ju čítal, možno tak ako ja - na trikrát, možno len do polovice.. no, snáď sa ešte prihlási..
    publikované: 13.06.2008 14:40:50 | autor: KameliaB (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. KB, čo keby si z knihy hodila na blog pár úryvkov, hm?
    publikované: 13.06.2008 15:17:58 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Kniha patrí medzi moje naobľúbenejšie
    a zhodou okolností som ju minulý týždeň po rokoch znovu oprášila...
    Je to kniha ku ktorej sa dá stále vracať... :-)
    publikované: 13.06.2008 15:28:38 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. .
    ahaaa :) nuz tak to som nevedela . Ja jak je vela mien som hotova . Jemin, to si musim vztahy na papier poznacit :) . Kazdopade ani herrika som necitala, nuz mozno raz dam toto , len tak z recesie, ze co to da .
    publikované: 13.06.2008 16:34:49 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Sygon,
    ak myslíš herrika alias Garryho Fotera, toho som nečítala ani ja, považujem to za ľahké čítanie pre deti, hoci moje deti to žerú a ja im v tom nijak nebránim - no, ukážka rozdielneho vkusu rovno v jednej rodine,
    ale toto je úplne iné kafe, pokiaľ máš rada fantastiku a komédiu v jednom s vážnym pozadím , podotýkam ale , dobre by bolo poznať aspoń základy z bibllických dejín - konkrétne aspoň históriu Veľkého piatka - tak si to vychutnáš oveľa viac, hoci aj bez toho je čítanie zážitok
    publikované: 13.06.2008 17:26:30 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  10. rusalka, som rada,
    že som sa strafila do Tvojej vlnovej dĺžky :) možno sa tu na blogu po čase aj viacerí na seba viac "naladíme"
    publikované: 13.06.2008 17:30:08 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  11. hogo, čo dať z úryvkov?
    nuž, najlepšie by bolo prečítať, už sa opakujem.. v románe totiž nenájdeš hlboké myšlienky priamo napísané formou hĺbavého nachádzania tých povestných zlatých zrniek v záplave riečneho piesku. Nuž, ale - povedzme, taký opis vzhľadu hlavného Satanáša - Wolanda - hneď v prvej kapitole- pred tým, ako sa rozhodol, že "zariadi", aby Berlioz, šéfredaktor literárneho mesačníka a predseda moskovského literárneho zväzu MASSOLIT-u a prvá obeť tajomného Wolanda, spadol ešte v ten deň pod električku a zabil sa:
    "Čo sa týka zubov,na ľavej strane mal platinové korunky, na pravej zlaté. Mal na sebe drahý sivý oblek a zahraničné poltopánky toho istého odtieňa. Sivý baret mal švihácky nasadený nabok, pod pazuchou niesol paličku v podobe hlavy pudlíka. Vyzeral tak na dobrých štyridsať. Ústa akési vykrivené. Hladko vyholený. Brunet. Pravé oko čierne, ľavé- prečo nie - zelené. Obrvy čierne,ale jedna vyššie ako druhá. Slovom - cudzinec."
    Naproti tomu v druhej časti, o mnoho kapitol ďalej - opis Léviho Matúša ( Ješuovho učeníka), keď prichádza k Pontskému Pilátovi po Ješuovej poprave, po tom, ako sa postaral o Ješuovo mŕtve telo:
    "Bol to štyridsiatnik,počerný a otrhaný, pokrytý od hlavy po päty zaschnutým blatom. Nevraživo jastril očami ako zviera, slovom, bol veľmi nepekný a pripomínal mestského žobráka, akých sa potĺkajú celé húfy po chrámových schodoch alebo na trhoviskách rušného a špinavého Dolného mesta. Obaja dlho mlčali. Zrazu muž zbledol,zatackal sa, a keby sa špinavou rukou nebol zachytil stola, bol by spadol."
    Ale to je len odrobinka Bulgakovovej fantázie.


    publikované: 13.06.2008 18:12:33 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  12. KB, aj z tej odrobinky, čo si ponúkla, sa dá usudzovať, že...
    fantázia Majstra Bulgakova nie je len tak kadejaká.. dík za ochutnávku :)
    publikované: 13.06.2008 20:37:22 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. hogo,
    a ako chutila? :)
    publikované: 14.06.2008 10:14:42 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  14. fu ha
    to musi byt kniha :)napdalo ma nedavno som videl film "pokanie" o spisovatelke ktora dala dvom ludom stastie aj ked pre mna divne,no aj tak kniha moze byt naozaj niekedy dobra aj ked ja zaspim pri kazdej po dvoch strankach :)
    publikované: 14.06.2008 19:20:41 | autor: huckly (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. nuž, neviem, huckly :)
    ale ak by si dal každý deň dve stránky na päť mesiacov a tri týždne máš o hypnotikum postarané :)
    film pokanie som nevidela, ale počula som o ňom
    publikované: 14.06.2008 19:43:25 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  16. KB, keby nechutila, vari by som ďakoval??? :)
    publikované: 15.06.2008 09:32:22 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ked dam dve stranky
    za pol roka by som tu knihu aj stratil nie ze precital :)no pozriem na nu ak pojdem okolo knihkupectva a to pojdem lebo si idem kupit tenisky:),dufam ze je aj o laske ...
    publikované: 15.06.2008 17:38:34 | autor: huckly (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Je o láske až za hrob
    Je o láske Majstra a Margaréty!
    údajne margaretu- Majstrovu milenku- stelesňuje Bulgakovova tretia manželka-mladá herečka, ktorá v románe zachráni jediný rukopis Majstra pred spálením - samotný Bulgakov skutočne jediný rukopis, ktorý vyšiel v samizdatovej forme kvôli cenzúre štátu spálil a román napísal odznova - spamäti,
    Bulgakova pred smrťou stalinského ruska uchránila len "istá sympatia" , ktorú voči nemu prechovával Stalin (stelesnenie zloducha Wolanda? v románe )
    a ja osobne mám pocit, že v knihe opisuje svoje predstavy o nehynúcej láske aj na pozadí predtuchy svojej vlastnej smrti (Bulgakov- sám lekár a syn profesora teológie - zomrel pomerne mladý - 49-ročný- trpel zdedeným ochorením obličiek)
    jeho románom boli podľa údajov inšpirovaní napr. aj Rolling Stones v piesni Sympathy for the Devil
    Nuž, do čítania, milý huckly :)
    publikované: 15.06.2008 21:55:24 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  19. moskva z 30r.
    no tusim ju precitam rychlejsie ako za pol roka, nasiel som ju v kralovstvi mluveneho slova :)
    publikované: 17.06.2008 18:30:19 | autor: huckly (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Blahopřeji,
    huckly:)
    publikované: 17.06.2008 21:05:20 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  21. zhmotnenie zla
    Práve v tejto knihe rezonuje myšlienka, že pri silnom pôsobení zla môže byť zlo zhmotnené. Prechádza to ale celou faustovskou tradíciou. Knihu si "nevychutnáš", ak nepoznáš aj ostatné knihy o Faustovi.
    publikované: 11.07.2008 14:03:02 | autor: sasam (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. samozrejme že ide o faustovskú tému
    už samotné kľúčové postavy, niektoré ich mená (Margaréte) a príbeh tomu nasvedčujú
    publikované: 16.07.2008 22:24:33 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014