KameliaB

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stužková



Veseľme sa pokým sme mladí!

Počúvam Gaudeamus, po toľký raz... ako najmladšia sestra, sestrina kamarátka, budúca maturantka, rúča susedka, neúspešná frajerka, zdržanlivá absolventka a dnes ako rodič.

Sledujem, ako dojímajú klišéovité príhovory a plačúce dospelé deti, ako poskakujú husté chlapčenské vlasy, ako sa vlnia požičané šaty. Ponúknem sa doneseným vínom, odpovedám na nepriame otázky slušných rodičov, teší ma, že ma k nim posadili, nevšímam si, ako ma pozorujú. Naopak, dívam sa na rodičovský tanec, sledujem tváre a spoznávam rodinné väzby.

Registrujem mužov odchod, odmietnem pozvanie do tanca. Pozorujem zaplnený parket, zrelé pohyby pódiových vyslúžilcov, šetrné kroky jedinečných živiteľov, živé variácie na dedinskú zábavu. Porovnávam svoje staré šaty, neuveriteľnú predvídavosť, čo sa bude páčiť, zapisujem si do mobilu poznámku. Odpíjam z pohára, kontrolujem číslo na taxi, konečne sa nechám prehovoriť do kola. Šetrím sa, nechodievam tancovať - moje dedičstvo od svadby, daň za rozvahu. Trpezlivo robím svojmu dieťaťu do polnoci garde.

Čakám na taxi. Vybavujem si vety z nezvyklého príhovoru:

Hodnotu človeka určuje to, čo človek chce. Ak miluje nízke veci, získava nízke vlastnosti. Ak túži po vysokých cieľoch, osvojuje si vyššie vlastnosti. Cieľom učiteľa nie sú vedomosti, ale stať sa zbytočným. Najvyšším poznaním je poznať sám seba.

Sadám do vyhriateho auta. Nechávam svoje dieťa napospas rozvahe.

Počkám, kým sa nevráti. Brieždi sa.

 

 


 

 

 


rôzne | stály odkaz

Komentáre

  1. pekny
    report,kam.a dobry prihovor,nahodou:-)
    publikované: 15.11.2010 18:43:41 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. príhovor
    bol plný perál, ale nestihla som všetko... :)
    publikované: 15.11.2010 20:28:53 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Veseľme sa pokiaľ sme mladí !
    Pekný, takrečeno svätý úvod študentskej hymny. Spieva sa pri každej príležitosti, obávam sa, že ak nie všetci, tak valná väčšina len otrocky opakuje naučené latinské slová, bez toho aby prejavila interes čo vlastne omieľajú.
    Bolo by vhodné občas tým mladým preložiť aj ten zvyšok, aby si uvedomili, že po tej bujnej, roztopašnej mladosti príde zákonite aj tá "molestná senectuta" a nakoniec aj ten humus, ktorý milosrdne zakryje tých 2x1 meter, ktorý nás všetkých - ako jediná spravodlivosť - čaká.
    Kamélia, ako tak čítam Vaše riadky, cítim v nich čosi, čo neviem nazvať. Je to nostalgia? Je to ... ? Čo? Či sa azda tiež dostávate do veku, kedy si človek uvedomuje, že tá iucunda iuventutas je už tiež kdesi ďaleko, to české "mládí v pr... a do penze daleko" je každým dňom aktuálnejšie ? Alebo sa ozvali spomienky, reminiscencie a istá ľútosť nad tým, že mladosť je tátam a do tej penzie zase až tak ďaleko nie je?
    publikované: 16.11.2010 11:01:48 | autor: Nalim (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Kamélia, tak maturnatku si sprevádzala
    stužková je nádherná vec, veru človek na ňu nezabudne... pekné spomienky, pekný preslov, prajem nech sa Vám darí obom..:-)
    mňa to čaká o rok ;-)
    publikované: 16.11.2010 12:44:44 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Nalim,
    ak som vyvolala "nejaký" pocit, teším sa, chcela som ... vyvolať pocit vlastnej "zbytočnosti" presne podľa slov pána profesora...

    Nalim! ale ten nápad preložiť Gaudeamus do zrozumiteľnej reči, to je normálne kacírska/alias spásonosná myšlienka! Nechcelo by sa Vám s tým trochu pohrať a dať nám to tu? Bola by Vám veľká česť a nám osoh :) Čo Vy na to?
    publikované: 16.11.2010 13:21:45 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Ďakujem, zara,
    veru, bola to udalosť, ako sa patrí, som rada, že si deti vybrali klasickú stužkovú...
    publikované: 16.11.2010 13:25:05 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Gaudeamus - veseľme sa !
    Kamélia milá, skutočne neviem, prečo by som to mal prekladať. Kto chce a je múdry, ten si to "vygugli". Hlupákovi to napokon môže byť jedno. Je tragédiou dneška, že sme zanevreli na latinčinu, hoci všetky humánne vedy sa ňou len tak hemžia. Nerobím si žiadne nároky, poznám len gymnaziálnu latinčinu a pokiaľ sa s niečim stretnem, tak si to so slovníkom preložím. Lenže čo si má človek pomyslieť, keď akási žena v kostole pokojne spievala "corpus sanctus", hoci správne je corpus sanctum. Aľe co? Šak še to rimuje, ňe ? Ktosi múdry bol napísal, že inteligencia neznamená vedieť, ale vedieť, kde potrebné treba hľadať. A v tom je celý vtip. Čo chcete od ľudí, ktorí sa bijú v prsia akí sú oni Slováci, pričom napíšu v dvoch vetách tri hrubé gramatické chyby! Skúste si raz prečítať ohlasy na jednotlivé články v novinách. Obraz biedy a utrpenia !
    publikované: 16.11.2010 20:05:02 | autor: nalim (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. stužkovú mojej dcéry som prežívala dosť citovo,
    a program, šaty, ešte aj zákusky som piekla do krabice pre deti,
    hlavne je to pre mňa určitá životná méta, ktorú som dosiahla spolu s ratolesťou tentokrát temer bezbolestne :p

    tag blahoželám i tebe, kamelia, že všetko dopadlo ako trebalo.
    publikované: 17.11.2010 00:07:28 | autor: coko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Nalim,Nalim,
    a ja som tak dúfala,že mi to Gaudeamus peknúčko a bezprácne naservírujete ako v päť hviezdičkovom hoteli na tanieriku všetko ...:((( a že ja si budem len sedieť ako na stužkovej...a vy takto, že vygúúgliť si to mám ..:(
    ... a čo tam po akejsi žene, len nech sa pekne od srdca pomodlí, no nie?
    publikované: 17.11.2010 09:00:37 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ďakujem,čoko,
    aj my sme piekli koláčiky,aj šaty zháňali...
    publikované: 17.11.2010 09:01:24 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014