KameliaB

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Junácka pasovačka naostro

   Namiesto skladania básničiek o farbách skorej jesene  alebo dumania pri krbe za daždivých večerov , nečakane trávim svoj drahocenný voľný čas rozmýšľaním ,ako účinne vytrestať malých "hajzlov", ktorí  bez príčiny zbili a dokopali mladšieho spolužiaka a chystali sa  naložiť ešte väčšiu "nakladačku" aj môjmu synovi.

     Len čo som sa predvčerom vrátila domov , tu nájdem  mojich dvoch - dcéru Kačenku a syna Zemiačika vo vážnej debate. S intuíciou matky som sa  okamžite opýtala, čo sa deje.
Syn  mi kázal  sa pre istotu posadiť a začal vysvetľovať:
-  Vieš, mami...včera Dano Pekľanský  -  deviatak  - aj s partiou ďalších desiatich chlapcov - mal tam aj mladších - piatakov aj ôsmakov  -  zbili Jara Statočného.
Najprv ho Freďo  Rozklepaný vylákal, akože sa idú  "len oni dvaja bicyklovať ". Vylákal ho na lúku za domy a tam ho už
čakal Dano Pekľanský aj s partiou tých desiatich, a len tak z ničoho nič mu vrazil päsťou do zubov.  Jaro spadol na zem, a Dano vtedy  zakričal:
" A teraz si všetci doňho kopnite! " A všetci začali do Jara kopať a biť ho. Chceli ho aj zhodiť z medze, aby si aj hlavu poriadne obúchal o kamene, ale najmladší Paľko začal kričať :
" Zavolajme políciu! ..zavolajme políciu! " A  všetci sa rozutekali.   A dnes som mal byť na rade ja, mami. Mňa mali zbiť ešte viacej, vraj do bezvedomia.
   Poobede, keď som išiel zo školy , mi volá na mobil Freďo Rozklepaný, vieš, ten čo býva o štyri domy nižšie, a pýtal sa ma,  že kde som. A ja som už čosi tušil, lebo už viacej dní predtým mi Dano Pekľanský posielal také sprosté esemesky, že ma dobije  ako pi..u, chápeš, mami, ani netuším, kto mu dal moje číslo, lebo ja som toho Dana nikdy nevidel, on chodí do inej školy a býva v Ohnivom Potoku.. no a tak som teda tušil, že je zle, tak som tomu Freďovi teda zaklamal a povedal som mu, že som doma. Ale ja som doma nebol, chápeš, mami, ja som bol v meste a domov som nešiel, ale šiel som do práce za tatkom.  A hneď za tým, mi Freďo poslal esemesku:

neotvaraj im a skry sa lebo ta chcu zbit este viac ako jara statocneho

   Nevychádzala som z hrôzy a desu.
-  No a ten Freďo Rozkepaný je vlastne na čiej strane? -  pýtala som sa stále nechápajúc pointu tejto junáckej pasovačky,  -  veď vylákal chudáka Jara a dnes chcel vylákať teba..!
- Nechápeš, mami? Veď on vo všetkom poslúcha Dana Pekľanského, lebo sa ho bojí, aby aj jeho nezbil! Chápeš? Ale mňa varoval, lebo je kamarát..  Hm, ozaj pekný kamarát,  pomyslela som si.
- No a čo bolo potom? Nezbili ťa ?
- Nezbili, ale prišli celá partia pred náš dom, lebo si mysleli, že som doma, ako som povedal Freďovi, a začali zvoniť. Keď im nikto neotváral, začali búchať do dverí, keď ani potom nikto neotvoril, začali  do dverí kopať, biť päsťami,
nasilu kývať kľučkou, našiel som tú kľučku vykrútenú a poškriabanú a keď ani to nepomohlo, vyšťali sa nám na schody a odišli.
-  A toto všetko ty odkiaľ vieš?  -  pýtala som sa neveriac vlastným ušiam.
-  Lebo mi to povedal Freďo Rozklepaný a videli to aj iné deti, čo sa hrali na našej ulici a aj my  obaja - ja aj Kačena  sme videli na schodoch žlté mláky, to boli tie štiny.
-  A prečo to robia, čo si im spravil? Provokoval si ich? Nechvastal si sa, že máš nový mobil?  -  nič múdrejšie ma momentálne nenapadalo ako dôvod  hroznej pomsty.
-  No, vieš mami,  -  začala po dlhom mlčaní  moja dcéra, -  to je asi tak :  Dano Pekľanský chodil s našou susedou Olíviou Všetečnou, ale sa rozišli. No a Gabina Zlomyseľná povedala Danovi Pekľanskému, že náš Zemiačik a Jaro Statočný plieskali Olíviu Všetečnú po zadku. Ale oni ju neplieskali. V skutočnosti Olíviu plieskal po zadku  Maťo Čochcebyťprávnik a ona povedala na nich dvoch. -  vysvetľovala mi Kačenka. 

    Na pár minút som onemela, ochromela. Nerozumela som ani kto koho plieskal, ani kto s kým chodí a kto sa koho bojí,  napadlo mi len, že kto dokáže kopať do ležiaceho človeka, je to spermálny  hajzel. A chytila ma zlosť a za tou zlosťou chuť zatočiť s hajzlami tak, aby si nekopli už ani do stoličky. Vstala som a oznámila deťom,
že idem na políciu.

A aj som tam bola. A teraz čakám čo bude ďalej...

črty | stály odkaz

Komentáre

  1. Hm, smutný a bezmocný obraz
    Boli na polícii aj rodičia Jara Statočného, alebo to ostalo na Tebe? Je to desivé. Ja mám osobné skúsenosti s pocitmi bezmocnosti pri šikanovaní... Držím palce, aby sa aspoň v Tvojom prípade niečo pohlo..
    publikované: 13.09.2007 21:25:32 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Boli,
    boli sme tam spolu..volala som aj rodičov Freďa Rozklepaného, aby sa pridali k nám, ale nevedeli sa rozhodnúť, zjavne nepochopili..:(
    publikované: 13.09.2007 22:20:21 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  3. kde
    sme sa to dostali...velki hajzli maju doma malych hajzlov a ti si myslia, ze mozu vsetko, podla vzoru rodicov...verime, alebo aspon chceme, ze policia zasiahne, ze urobi poriadok.. ale...peniaze hybu svetom. Kto ma peniaze, ma moc, deti to vidia doma, vyrastaju v pokrivenom prostredi, ublizuju tym, ktori nie su ako oni.
    Velmi smutny pribeh...
    Pri naznaku sikany v triede mojho syna som prisla do skoly, chytila maleho hajzla za krk,
    pritlacila k stene a povedala: paci sa ti to? A teraz Ta chytim za nohy a oplieskam o stenu, aj to sa Tio bude urcite pacit...vzdy pridem, ked niekomu ublizis a urobim to znova a znova a... rozplakal sa, vraj uz nebude ublizovat.Ale ublizoval, i ked uz nie tak, ako pred mojim zasahom. . Asi teraz posobim hrozne surovo, ale neublizila som mu, neudrela som ho, len som chcela, aby aspon na chvilocku pocitil ten strasny pocit bezmocnosti, nemat kde utiect, nemoct sa vytrhnut, len stat a cakat, co sa udeje. NIkdy som deti nebila, ale strasit viem doteraz.
    Dodatok: pani ucitelka mi dohovarala, preco som mu hrozila, bol vraj zo mna vystresovany...povedala som jej, ze z neho je vystresovana cela trieda...ona zase,, ale chlapcovi odisla mama, ostatne deti mamu maju...,,nechapala som a nechapem doteraz - dietatu odide mama k inemu muzovi a ono na zaklade toho moze v skole robit ostatnym zo zivota peklo, lebo oni mamu maju.
    Nechcem vyzyvat k "domobrane", ale nechat si tyrat deti, to nie...urobte vsetko pre to, aby sa vase deti nebali chodit do skoly, ci po ulici, spomente si na svoje detstvo - Peklansky bol ojedinely a dal sa "spracovat" na prijatelne stvorenie
    publikované: 13.09.2007 22:52:04 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hanka,
    máš moj obdiv ..naši ludia zvačša strkajú hlavu do piesku a starajú sa iba o seba..dnes mi páni policajti oznámili, že tento čin sa dá klasifikovať len ako priestupok a kedže dotyčné deti majú len 14 rokov, nedá sa s tým nič robiť..ale vraj by sa už podla nich zo strany týchto chlapcov podobné násilnosti nemali opakovať..nuž klobúk dole pred psychologickými schopnosťami pánov policajtov..je to aj moje zbožné prianie
    publikované: 14.09.2007 16:31:02 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Ach, veru
    kdeže tie lanské snehy sú, keď takých Pekľanských bolo ako šafránu..
    publikované: 14.09.2007 21:13:52 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  6. šikana ako vyšitá
    dobre si spravila, že si ich oznámila. Nemôžu byť síce trestaní, no záznam mať už budú. Za každých okolností sa treba šikane brániť ! Robila som to vždy, keď som sa s tým stretla. Neznášam ľudí, ktorí mi tvrdia, že sa s tým nič nedá robiť ! Len schúlia plecia a nechajú, aby zlu narástli rohy ! Práve s tým tí satani počítajú ! Páni policajti sú presne taká fajta, čo sa spýta týranej ženy, čo chudákovi mužovi vyviedla. Ešte jednu vec, moja milá, musíš urobiť. Zahlásiť šikanu tých bastardov aj v škole. A dala by som ich aj do miestnej tlače alebo zavolala na nich Jojku alebo Markízu. Chcela by som potom vidieť to policajné mekotanie, že sa nič nestalo a nestane !
    publikované: 17.09.2007 20:52:30 | autor: mon ami (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. KaméliaB, ozaj šikana ako vyšitá...
    a smutný príbeh... výborne napísaný.
    publikované: 18.10.2007 00:12:58 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. hfw,
    trochu sa to utíšilo, dúfam,že natrvalo
    publikované: 18.10.2007 20:09:17 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  9. KB, to rád počujem...
    no verím, že to nie je Tvoj posledný prozaický opus... aj keď dúfam, že ten nasledujúci nebude podobnou drámou z Tvojho rodinného života.
    publikované: 18.10.2007 20:23:49 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Ó, hfw, ďakujem za pochvalu
    prekvapilo ma to, ale teším sa.. o próze som ani neuvažovala, stále ma to ťahá k veršom, no ale ak si mi Ty povedal, že mám skúšať ďalej, znie to veľmi povzbudivo
    publikované: 18.10.2007 21:05:51 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  11. KB, za to, čo ti patrí, sa neďakuje :)
    publikované: 18.10.2007 21:11:37 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. hfw,
    ja by som si tiež rada pozrela Tvoje dielka, len neviem.. kde ich hľadať..?
    publikované: 19.10.2007 17:36:23 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Štrnásťroční fagani nie sú trestne zodpovední.
    Zato Cigáni, pardón: Rómovia!, posielajú deti kradnúť...
    Kedysi, za mojich mladých čias bolo tak, že ak dáky sopľoš čosi vyviedol, napr. rozbil okno a pod., bol stíhaný jeho rodič.
    Mám pocit, že ak by sa takýto zákon zaviedol u nás znova, klesla by kriminalita mladých , pretože otcovia by si veľmi ľahko zrátali, že je lepšie fagana poriadne zdrať, než bručať preňho niekde v kriminále.Lenže! Vraj sa chystá zákon, že nebudeš môcť ani dieťa udrieť, ani naň pokričať. Teda to bude výchova!
    Ináč, Kamélia, pekne ste to napísali, myslím však, že tie "rébusy" s menami nemuseli byť, je to miestami trocha ťažkopádne.
    publikované: 08.09.2008 13:35:54 | autor: nalim (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Ďakujem, nalim
    za postrehy,
    tie rébusy som volila preto, aby som zachovala anonymitu a súčasne sa snažila vystihnúť povahu hlavných aktérov
    publikované: 08.09.2008 20:01:44 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014